Jak działa… olej makadamia?

Przygotowaliśmy dziś dla Was kolejny wpis z serii „Jak działa (…)?”, w którym opowiemy Wam o zastosowaniu i właściwościach niezwykle cennego składnika jakim jest… olej makadamia! Jesteśmy pewni, że ta nazwa wcale nie brzmi dla Was obco! Olej makadamia bowiem bardzo często jest wykorzystywany w branży kosmetycznej do produkcji między innymi produktów do pielęgnacji włosów i ciała. Dlaczego producenci kosmetyków tak uwielbiają ten składnik? Odpowiedź na to i inne pytania związane z olejem makadamia znajdziecie w naszym artykule!

 

Jak powstaje olej makadamia?

Olej makadamia powstaje z orzechów drzewa makadamia (Macadamia ternifolia), które mają niezwykłe walory odżywcze i smakowe. Z wyglądu przypominają one bardzo orzechy laskowe, a co ciekawe – są jadalne! I przez tych, którzy je próbowali okrzyknięte zostały jednymi z najsłodszych orzechów na świecie. W wyniku tłoczenia ich na zimno wytwarza się olej, który w pokojowej temperaturze ma płynny stan skupienia, lekko orzechowy zapach i żółto-brązowy kolor.

 

Polecany dla skóry wrażliwej

Olej z orzechów Makadamia jest szczególnie polecany dla skóry suchej, wrażliwej, dojrzałej, a także do suchych i łamliwych włosów. Uznany został za jeden z najlepszych olei, które pomagają walczyć z pomarańczową skórką! Olej makadamia bardzo dobrze się wchłania, zapobiega utracie wody, przeciwdziała wysuszaniu, nie straszna mu także skóra skłonna do alergii – z nią także sobie poradzi! A co ważne – produkty, w których został on użyty nadają się także do pielęgnacji delikatnej i wrażliwej skóry dzieci oraz niemowląt.

Zobacz: Nacomi Olej Makadamia 50ml
Zobacz: Nivea Olejek w balsamie Kakao i Olejek Makadamia 200ml
Zobacz: Original Source Żel pod prysznic Mango & Makadamia 500ml

 

Hamuje starzenie się skóry

Jak wiadomo olej makadamia znacznie hamuje proces starzenia się skóry, dlatego też świetnie sprawdzi się jako główny składnik kremów do twarzy – szczególnie tych przeciwzmarszczkowych. Olej ten doskonale odżywia, regeneruje, zmiękcza i wygładza skórę, a do tego jak szybko zauważono doskonale ją ujędrnia. Dlatego też śmiało można używać kosmetyków na jego bazie do pielęgnacji ciała – szczególnie tych do walki z pomarańczową skórką
(cellulitem), rozstępami i zwiotczałą skórą. Olej makadamia doskonale sprawdza się także w produktach do pielęgnacji ciała zarówno przed, jaki i po opalaniu, ponieważ sam w sobie zawiera naturalny filtr przeciwsłoneczny, który chroni skórę przed szkodliwym działaniem słońca.

 

Chroni i pielęgnuje włosy

Jeśli chodzi o pielęgnację włosów, to olej makadamia jest w niej ekspertem! Jest dla nich niesamowitą ochroną – szczególnie jeśli chodzi o szkodliwy wpływ gorących temperatur na nasze włosy (w tym np. podczas używania suszarki). Użytkowniczki oleju makadamia, jak i produktów do pielęgnacji włosów na bazie tego składnika zauważyły, że włosy stały się mniej zniszczone, a nawet o dziwo zyskały dodatkowej regeneracji, nawilżenia i odżywienia. Co  zdecydowanie jest warte pochwały w działaniu oleju makadamia!

Zobacz: Lirene Makadamia Monoi Żel z olejkiem pod prysznic
Zobacz: Palmolive Naturals Żel pod prysznic Smooth Delight z olejkiem makadamia
Zobacz: FA Frozen Joghurt Żel pod prysznic z olejkiem Makadamia

 

Bogaty w witaminy i minerały

Olej makadamia jest tak często wykorzystywany w kosmetyce ze względu na swój bogaty skład. Olej odżywia bowiem skórę w witaminy A, B, E oraz składniki mineralne. Olej z orzechów Makadamia swoje niezwykłe właściwości zawdzięcza dużemu stężeniu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera on aż 67 proc. kwasu oleinowego, 10 proc. kwasu palmitynowego oraz do 24 proc. kwasu oleopalmitynowego.

CIEKAWOSTKA! Jedynym olejem na świecie obok oleju makadamia, który szczyci się bogactwem wysokiego stężenia kwasu oleopalmitynowego jest… olej rokitnikowy.

 

A jak smakuje!

Olej makadamia swoje zastosowanie znajduje nie tylko w kosmetyce! Jest też uwielbiany przez tych, którzy świetnie czują się w kuchennym świecie. Według nich olej makadamia idealnie podkreśla smak wielu potraw, a w dodatku ma lekko słodkawy smak, dzięki czemu wpasowuje się do praktycznie każdego przyrządzonego przez nas dania. Olej z orzechów Makadamia świetnie sprawdza się w sałatkach, jak i w potrawach na ciepło – do smażenia, gotowania, a nawet pieczenia! Przez wielu kucharzy i cukierników jest też używany jako zamiennik margaryny lub zwykłego oleju np. w wypieku ciast.

 

Zobacz także:

Komentarze (0)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *