ciasteczka maślane
Lifestyle

Coś słodkiego – maślane ciasteczka limonkowe

Weekend już za chwilę. Po ciężkim tygodniu pracy warto się zrelaksować. Odpocząć na chwilę od obowiązków, komputera i pracy. Każdy z Was zapewne ma swój sposób na relaks. Jedni spędzają czas z książką, inni wyjeżdżając do rodziny, a jeszcze inni spacerując po lesie.
Ja mam dla Was trochę inną propozycję, która będzie miała aż kilka zalet – nie tylko zrelaksuje, ale zapewni nam pyszne zakończenie weekendu. Moja propozycja na relaks jest idealna na chłodne dni – nie trzeba wychodzić z domu!
Co to za propozycja? Nic skomplikowanego – po prostu zrobienie jakiejś słodkości – np. maślanych ciasteczek.

Nie lubisz gotować? To nie jest gotowanie – robienie ciasteczek naprawdę może odprężyć i pozwolić oderwać się od zaprzątających głowę myśli. Ponadto efekt naszej pracy będzie doceniony nie tylko przez nasze kubki smakowe, ale także przez rodzinę lub gości, którzy wpadną na niedzielną kawę.

maślane ciasteczka

Mój przepis na maślane ciasteczka jest bardzo prosty i tak naprawdę wystarczy kilka chwil, by po chwili mieć pyszne ciasteczka maślane do kawy. Takie ciasteczka są o wiele zdrowsze niż zakupione w osiedlowym sklepie – poza tym wiesz co jesz i sam/a zdecydujesz co do nich wrzucić.

Ja proponuję zrobienie ciasteczek limonkowych, ale spokojnie możesz poeksperymentować z dodatkami – maślane ciasteczka z wiórkami kokosowymi będą równie pyszne! Tak naprawdę ogranicza Cię tylko wyobraźnia.
Do robienia ciasteczek możesz zaprosić także rodzinę i znajomych, na pewno będzie dużo śmiechu i dobrej zabawy! Zwłaszcza przy ich dekorowaniu!

ciasteczka maślane

Przepis na maślane ciasteczka limonkowe

Ok. 30 ciasteczek

  • 130 g mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 80g masła
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru białego
  • skórka otarta z cytryny i limonki
  • 1 łyżka soku z limonki

Dekoracja

  • Cukier puder
  • Sok z limonki
  • skórka otarta z cytryny i limonki

Masło ucieramy z cukrem pudrem i białym cukrem za pomocą miksera. Dodajemy po kolei żółtko, sok z limonki, 2/3 skórki z cytryny i limonki, po łyżce śmietany – ciągle miksując. Następnie wsypujemy mąką i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto będzie dosyć lepkie, dlatego warto je schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.

Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej i wycinamy ciasteczka- np. kołeczka za pomocą zwykłej szklanki. Jeśli masz zabawne foremki do ciasteczek to możesz je wykorzystać.

Wycięte ciasteczka przełóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 6 minut- uważaj by ich nie spalić.

Upieczone ciasteczka przestudź, a następnie udekoruj, np. cukier puder wymieszaj z kilkoma kroplami soku z limonki – powstanie gęsty klej. Nim posmaruj ciasteczka i następnie posyp go pozostała skórką z limonki i cytryny.

Miłego weekendu!


Przeczytaj też:

Dodaj komentarz

Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *