• Jak działa...,  Polecamy

    Jak działa… Glinka kosmetyczna? Wybierz swoją ulubioną!

    Doskonale dbasz o swoją skórę, a troska o nią jest dla Ciebie niezwykle ważna. Jak to możliwe, że jeszcze nie znasz jednej z najstarszych metod pielęgnacji skóry? Używały jej miliony kobiet na całym świecie wieki przed nami – już od starożytności. Jej skuteczność zachwyca do dziś, a często niewielka cena i prostota użycia sprawia, że jej popularność nie maleje. Poznaj dzisiejszego bohatera artykułu – glinkę kosmetyczną. Kiedy skóra jest w doskonałym stanie chce się, by ten stan trwał wiecznie. Promienna, gładka cera, odpowiednie napięcie nadające przyjemną sprężystość oraz właściwe nawilżenie sprawiają, że możemy mówić o zadbanej skórze w doskonałej kondycji. Co zrobić, kiedy pojawiają się problemy i stan cery pozostawia…

  • olej arganowy zastosowanie
    Jak działa...

    Jak działa… olej arganowy? Sprawdź obiekt pożądania milionów kobiet.

    Olej arganowy to kosmetyk, którego wspaniałe działanie jest od lat na ustach wszystkich. Jego dobroczynne właściwości są powszechnie znane, a możliwość wszechstronnego zastosowania sprawia, że jest to produkt prawdziwie uniwersalny. Skóra, włosy, paznokcie – każda część ciała korzysta z jego pożytecznego wpływu. Olejek arganowy – pochodzenie Złoto to szczególnie cenny kruszec – kochają go kobiety i pragną mężczyźni. Olej arganowy nazywany jest płynnym złotem Maroka, co oznacza, że jest jego prawdziwą dumą i stanowi niesłabnący obiekt pożądania. Gorący, egzotyczny klimat Maroka jest idealny do rozwoju Arganii Żelaznej – rośliny będącej źródłem tego wyjątkowego kosmetyku. Rekordowe temperatury czy wielotygodniowa susza sprawiają, że wiele roślin nie wytrzymuje tak ekstremalnych warunków. Argania jest…

  • masło karite
    Jak działa...

    Jak działa… masło Shea? Poznaj złoto Afryki!

    Masło Shea – składnik, który ciężko przeoczyć i mało kto o nim nie słyszał. Mimo jego popularności – czy wiesz czym tak właściwie jest i skąd pochodzi? Zobacz czym jest rytuał Begu, dlaczego Masłosz Parka to święte drzewo i czemu masło Shea jest tak pożądanym kosmetykiem. Zapraszamy do lektury! Skąd bierze się masło Shea? Naturalne masło Shea w przeważającej większości wciąż produkowane jest ręcznie, tradycyjnymi metodami. Zgodnie z tradycją tylko kobiety mogą zbierać owoce, z których wytwarzane jest później masło – mężczyźni nie mogą dotykać drzew, jeśli nie będą ich później ścinać. Kobiety trudniące się tym zajęciem przekazują sobie wiedzę z pokolenia na pokolenie – są to wyjątkowo cenne informacje…

  • węgiel aktywny w kosmetyce
    Jak działa...

    Jak działa… Węgiel aktywny? Poznaj jasną stronę czarnego bohatera.

    Węgiel. Dla tych, którym kojarzy się wyłącznie ze Śląskiem lub brykietem do grilla, przedstawiamy kilka informacji. Pierwsza z nich – węgiel to doskonałe i znane od wieków panaceum na wiele dolegliwości. Niemożliwe? Przeczytaj nasz artykuł i przekonaj się sama. 😉 Jak powstaje węgiel aktywny? Mowa oczywiście o węglu aktywnym – ten na grilla czy kamienny również posiada wiele wspaniałych właściwości, jednak dziś zajmiemy się ich leczniczym bratem. Węgiel aktywny nazywany jest również węglem medycznym lub aktywowanym. Powstaje w wyniku spalania miazgi drzewnej w niezwykle wysokiej temperaturze – aż 900 st. C. By zaktywować go i do maksimum zwiększyć właściwości adsorbcyjne, węgiel poddawany jest działaniu pary wodnej lub powietrza o wysokiej…

  • olej z awokado właściwości
    Jak działa...

    Jak działa… olej z awokado? Poznaj zielony sekret piękna.

    Kształtem przypominający gruszkę, w smaku zaś nieco mdły i tłusty – egzotyczne, lecz nieco niepozorne awokado skrywa w sobie wielką moc. Owoc ten należy do gatunku wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych i posiada również inną, wyjątkowo urokliwą, choć mało znaną nazwę – smaczliwka wdzięczna. Jego wszechstronne, dobroczynne właściwości sprawiają, że niezależnie od formy podania, awokado jest niezwykle bogatym źródłem dobrych tłuszczów, witamin i soli odżywczych. Występuje na terenie obu Ameryk – Północnej i Południowej, a także w krajach Ameryki Środkowej. Rozmiary drzew, na których można znaleźć owoce awokado sięgają nawet 24 metrów. Dla porównania – 10 piętrowy wieżowiec posiada około 33 metry – jak widać, różnica między nimi nie…

  • miód właściwości kosmetyczne
    Jak działa...

    Jak działa… miód? Sprawdź czy znasz jego słodkie tajemnice.

    W dzisiejszym artykule chcemy pokazać Wam dobrodziejstwo produktu, którego tak naprawdę nie trzeba przedstawiać. Bohaterem dzisiejszego wpisu jest miód – pyszny, lepki i rozkosznie słodki. 😉 Miód jest naturalnym produktem, który produkują najpracowitsze z owadów – pszczoły. Od kiedy tylko pierwszy człowiek odkrył jego istnienie, ludzkość kocha miód szczerą i wielką miłością. Już tysiące lat temu doceniany był przez Egipcjan, Greków czy Majów – przypisywano mu boskie pochodzenie, a same pszczoły otaczano kultem. W mitach i legendach o starożytnych bogach przeczytać można o boskim nektarze – ambrozji – istnieje podejrzenie, że mogło chodzić właśnie o miód. Ciekawym jest, że aż do XVIII wieku ludzie uważali, że miód produkowany jest przez…

  • Jak działa...

    Jak działa… rokitnik? Poznaj z bliska dumę Syberii.

    Cierń morski, złoto Syberii, rosyjski ananas… O czym mowa? Rokitnik zwyczajny – przedmiot dzisiejszego artykułu – to dla wielu osób wciąż tajemnicza roślina. Rokitnik rosnący dziko w różnych częściach Europy i Azji, jest popularnym, a wręcz pospolitym bohaterem, który właśnie szturmem wdziera się na salony. Gdzie rośnie rokitnik? Rokitnik rośnie dziko na terenach Europy i Azji zajmując na swoje bytowanie głównie nieprzyjazne nadmorskie wybrzeża. Również Polska jest miejscem, w którym można spotkać tą wspaniałą roślinę – ujście Wisły u wybrzeża Bałtyku – to lokalizacja, w której najszybciej spotkasz rokitnik zwyczajny. Mimo pięknego wyglądu – nie zrywaj jego owoców – w naszym kraju jest pod ochroną. Spartańskie warunki, w jakich często…

  • Jak działa...

    Jak działa… olej makadamia?

    Przygotowaliśmy dziś dla Was kolejny wpis z serii „Jak działa (…)?”, w którym opowiemy Wam o zastosowaniu i właściwościach niezwykle cennego składnika jakim jest… olej makadamia! Jesteśmy pewni, że ta nazwa wcale nie brzmi dla Was obco! Olej makadamia bowiem bardzo często jest wykorzystywany w branży kosmetycznej do produkcji między innymi produktów do pielęgnacji włosów i ciała. Dlaczego producenci kosmetyków tak uwielbiają ten składnik? Odpowiedź na to i inne pytania związane z olejem makadamia znajdziecie w naszym artykule!   Jak powstaje olej makadamia? Olej makadamia powstaje z orzechów drzewa makadamia (Macadamia ternifolia), które mają niezwykłe walory odżywcze i smakowe. Z wyglądu przypominają one bardzo orzechy laskowe, a co ciekawe –…