masło karite
Jak działa...

Jak działa… masło Shea? Poznaj złoto Afryki!

masło karite

Masło Shea – składnik, który ciężko przeoczyć i mało kto o nim nie słyszał. Mimo jego popularności – czy wiesz czym tak właściwie jest i skąd pochodzi? Zobacz czym jest rytuał Begu, dlaczego Masłosz Parka to święte drzewo i czemu masło Shea jest tak pożądanym kosmetykiem. Zapraszamy do lektury!

Skąd bierze się masło Shea?

Naturalne masło Shea w przeważającej większości wciąż produkowane jest ręcznie, tradycyjnymi metodami. Zgodnie z tradycją tylko kobiety mogą zbierać owoce, z których wytwarzane jest później masło – mężczyźni nie mogą dotykać drzew, jeśli nie będą ich później ścinać. Kobiety trudniące się tym zajęciem przekazują sobie wiedzę z pokolenia na pokolenie – to wyjątkowo cenne informacje i umiejętności stanowiące majątek rodziny, na równi z jej fizycznymi dobrami. Wiedza na temat zbiorów i przetwarzania owoców jest ich pilnie strzeżoną tajemnicą.

Masło Shea produkowane jest z drzewa Masłosza Parka, które rośnie naturalnie w zachodniej i środkowej Afryce. Drzewa osiągają wysokość do 25 metrów, ale średnia wysokość to około 15. Chociaż z reguły trwa to krócej, okres osiągania przez drzewo pełnej gotowości do wydawania owoców może trwać nawet 50 lat. Owoce Masłosza Parki mają owalny kształt i żółtozielony kolor. Ich prawdziwym bogactwem jest środek – czerwonobrązowa pestka długości około 2,5 cm to powód wyjątkowości Masłosza – właśnie z niej wyrabia się masło Shea.

masło shea co to jest

Drzewo, które żywi i leczy

Cały świat pokochał masło Shea z tych samych powodów, z których Masłosz Parka uważany był przez rdzennych mieszkańców Afryki za święty. Jego wszechstronne właściwości sprawiają, że masło karite cieszy się wciąż niesłabnącą popularnością. W Afryce każdy nowy sezon zbiorów stanowi wielkie wydarzenie i jest celebrowany. Zbiory rozpoczynane są starym afrykańskim rytuałem Begu, który ma przynieść przychylność bogów. Rytuał połączony z zabawą polega na złożeniu ofiary z koguta i napojów oraz biesiadzie, podczas której spożywane jest danie przygotowane z brązowej fasoli oraz tłuszczu z pierwszych zebranych owoców Masłosza.

By uzmysłowić sobie jak pracochłonnym zajęciem jest produkcja masła karité należy wspomnieć, że wyprodukowanie 1 kg surowego masła potrzeba około 15 kg nasion. Kobiety zbierające owoce niejednokrotnie muszą przebyć długie dystanse, bowiem zbierane są wyłącznie owoce, które same spadną z drzewa.

Podkreślając wyjątkowość tej cudownej rośliny należy wspomnieć, że do tej pory nie jest znany dokładny proces jej rozwoju. Mimo podejmowanych prób uprawy, nie udało się osiągnąć satysfakcjonujących wyników, które pozwalałyby na masową produkcję. Same drzewa traktowane są w Afryce ze szczególną uwagą i troską – chronione są przed wycinką czy pożarami, o które nietrudno podczas pory suchej.

właściwości masła shea

Święty o cudownych właściwościach

Masło Shea (karité) posiada wszechstronne właściwości. W Afryce wykorzystywane jest również w celach spożywczych, nas jednak interesuje głównie jego kosmetyczne przeznaczenie. Masło wytwarzane ze świętego drzewa przede wszystkim doskonale nawilża. Jest wybawieniem dla suchej skóry, która potrzebuje natychmiastowego ukojenia, natłuszczenia i nawilżenia. Jest hipoalergiczne, dlatego z powodzeniem może być stosowane przez osoby, które posiadają szczególnie wrażliwą cerę. Karité wesprze też walkę o piękną skórę, ponieważ zawarta w nim witamina F działa przeciwzapalnie i reguluje pracę gruczołów łojowych. Dodatkowo, mimo tłustego charakteru nie powoduje powstawania nowych niedoskonałości – pozostawia skórę miękką, nawilżoną i gładką. Masło Shea zawiera antyoksydanty, dzięki czemu stanowi naturalny leciutki filtr UV – jego współczynnik to raptem około SPF4.

Właściwości masła Shea

masło shea nawilżanie skóry

– głęboko nawilża, natłuszcza i chroni przed przesuszeniem

– koi podrażnioną skórę, stany zapalne oraz poparzenia

– przeciwdziała powstawaniu niedoskonałości i reguluje działanie gruczołów łojowych

– hipoalergiczny charakter sprawia, że może być stosowany przez osoby ze szczególnie wrażliwą skórą

Surowe, nierafinowane masło Shea ma mało przyjazną konsystencję i jest dość trudne w użytkowaniu. Podobnie jak olej kokosowy ma stałą gęstość i przypomina zmrożone, twarde lody – roztapia się jednak na skórze. W kosmetykach masło Shea wykorzystywane jest w połączeniu z innymi składnikami, tak by było bardziej komfortowe w użytkowaniu. Masło dodane do żeli i mydeł sprawia, że są mniej wysuszające, w kremach wzbogaca ich skład nadając nawilżających i natłuszczających właściwości.

A czy Ty masz ulubione kosmetyki zawierające masło Shea? A może używasz czystego, nierafinowanego produktu? Podziel się z innymi w komentarzu i napisz w jakiej wersji lubisz je najbardziej!

Zobacz produkty zawierające masło Shea:

Żele pod prysznic

Mydła


Pozostańmy w kontakcie – zapisz się na newsletter i oszczędzaj wiedząc o dniach darmowej dostawy, promocjach i wyprzedażach. Gwarantujemy, że otrzymasz tylko interesujące informacje i upolujesz niejedną okazję.

Zapisz się do newslettera i otrzymaj 10 zł na najbliższe zakupy – kliknij tutaj!

Słyszałaś już o SuperKlubie? Jeśli nie – przeczytaj dlaczego powinnaś dołączyć. Jeśli tak – dołącz do nas!

Tak – chcę dołączyć do SuperKlubu i wymieniać punkty na atrakcyjne rabaty!

Dodaj komentarz

Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *