Lifestyle

Kasza jaglana na mleku z bananem

Pomysł na pyszne i pożywne śniadanie, które doda Ci energii na cały dzień. Kasza jaglana na mleku z bananem posmakuje i dużym i małym.

Uwielbiam leniwe sobotnie i niedzielne poranki. Gdy nie muszę się nigdzie spieszyć, mogę się porozciągać, pójść do kuchni i zacząć przygotowywać śniadanie. Takich weekendów niestety nie mam zbyt wiele, bo zwykle od rana muszę gdzieś pędzić, ale jak już mi się przytrafi…. to zwykle robię kaszę jaglaną na mleku – moje ulubione śniadanie.

kasza jaglana z bananem

Nie wszyscy lubią kaszę jaglaną, ale podejrzewam, że to wina tego, że nie wiedzą jak ją przygotować. Najlepiej najpierw ją uprażyć na suchej patelni, potem przelać wrzątkiem i dopiero wtedy gotować. Można ją gotować zarówno na wodzie (będzie śniadanie w wersji light ;)) albo na mleku. A dalej eksperymentować ze smakami.

kasza jaglana na mleku z bananem

Kaszę można podać z bananami lub innymi owocami (polecam kaszę jaglaną z jabłkami i cynamonem), suszonymi owocami lub orzechami. Możesz ją dodatkowo posłodzić cukrem, miodem lub np. stewią.
Szczypta soli nie zaszkodzi, a poprawi smak. Pokruszona czekolada też będzie idealnie pasować.

kasza jaglana z bananem

Ponieważ ja jestem na diecie (całe życie pod górkę ;)) moja wersja śniadania jest zdrowa – bez cukru, czekolady i z orzechami. Polecam Tobie też taką wersję skosztować, obiecuję, że nie pożałujesz.

Kasza jaglana na mleku z bananem

1 porcja

  • 50 g kaszy jaglanej
  • mleko (objętościowo 2,5 raza więcej niż kaszy)
  • dodatkowo mleko by kasza była bardziej płynna
  • pół banana (możesz dać całego)
  • mandarynka
  • kilka migdałów
  • stewia do posłodzenia

Kaszę jaglaną upraż na suchej patelni i przelej wrzącą wodą. Wrzuć do garnka z zagotowanym mlekiem i gotuj pod przykryciem do wchłonięcia mleka (na małym ogniu, mieszaj co jakiś czas by się nie przypaliła). Gotuj ok. 12 minut.
Banana obierz i pokrój w plasterki. Mandarynkę obierz. Migdały posiekaj.
Do kaszy dodaj stewię do smaku (w zależności jak słodką kaszę lubisz), banana i szczyptę soli. Dolej trochę mleka i podgrzej. Przelej do miseczki, połóż cząstki mandarynek i posyp posiekanymi migdałami.

A Ty jadasz kaszę jaglaną? Masz swój ulubiony sposób podania? Podziel się nim, chętnie spróbuję.

One Comment

Dodaj komentarz

Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *