Dziś kolejny przepis, tym razem nie na śniadanie, a na obiad lub na sycącą kolację. Przepis na burgery domowe – tak, takie zdrowe burgery, które zrobisz sama (lub sam) w domu!
Moda na burgery trwa już od jakiegoś czasu. W Warszawie i innych większych miastach co krok można spotkać jakąś „burgerownię”. A każda z nich prześciga się w wymyślaniu dodatków do nich.
Są już nawet burgery bezglutenowe, w czarnej bułce czy nawet burgery wegańskie.
Nie ukrywam, że swego czasu sama się wkręciłam w jedzenie burgerów “na mieście”. Jednak nie jest to najtańsza przyjemność. Zwykle, za najprostszą wersję burgera musimy zapłacić minimum 20 zł. Co prawda porcje są spore, zaspokoją każdego głodomora, a do tego bardzo smaczne.
Ja jednak postanowiłam zrobić burgery domowe. Takie najprostsze, bez udziwnień i możliwe do zrobienia przez każdego. Lubię wiedzieć co jem, a tu mam nad tym pełną kontrolę.
Pewnego razu kupiłam duże bułki (akurat grahamki mi się trafiły, ale mogą być zwykłe pszenne lub upieczone przez ciebie 😉 ), mielone mięso oraz warzywa, jakie w tamtym momencie wyobraziłam sobie w moim burgerze.
Oczywiście najwięcej czasu zajęło mi przygotowanie kotletów do burgerów, potem pokrojenie warzyw (umyj je oczywiście najpierw) i zapakowanie wszystkiego do bułki poszło bardzo szybko.
Tak naprawdę możesz je podać z czym tylko zechcesz, u mnie to była papryka, ogórek i pomidor. Aaaa, zapomniałabym o czerwonej cebuli dla zaostrzenia smaku.
Burgery domowe to idealne danie na spotkanie ze znajomymi- wystarczy przygotować wcześniej kotlety pokroić różne warzywa, a znajomy sami stworzą burgery według własnych preferencji 🙂
Burgery domowe – prosty przepis
ok. 4-5 porcji
kotlety
- 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowe)
- jajko (nie jest niezbędne, ale większa pewność, że kotlety nie rozpadną się)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: papryka mielona słodka, zioła prowansalskie, sól, pieprz,
- w wersji na ostro: drobno posiekana papryczka chilli
- bułka tarta
- jajko
- olej do smażenia
dodatkowo
- 4 – 5 bułek
- 2 duże pomidory
- ogórek zielony
- czerwona cebula
- papryka czerwona
- ulubiony sos, majonez, keczup
Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj z mięsem mielonym. Dodaj jajko, przyprawy, papryczkę chilli i ewentualnie bułkę tartą jeśli masa jest rzadka. Odstaw na jakiś czas do przegryzienia się składników. Wystarczy 30 minut.
Następnie uformuj kotlety trochę większe niż średnica bułki (skurczą się w czasie smażenia) i nie za grube. Usmaż na oleju na rumiano.
Pomidory, ogórka i paprykę umyj, osusz i pokrój w plasterki lub paski (tak jak ja paprykę). Cebulę obierz i także pokrój w cienkie plasterki.
Każdą bułkę przekrój na pół. Dolną część posmaruj sosem/majonezem/keczupem, połóż pomidor, na to podgrzany w piekarniku lub prosto z patelni kotlet, następnie plasterki ogórka, cebuli i paprykę. Możesz dodatkowo polać sosem.
Oczywiście możesz tu dodać jeszcze plasterki sera żółtego, zrumieniony bekon lub sałatę – wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych i kreatywności 🙂
Jedz póki ciepłe!
Smacznego!