Lifestyle

Przepis na burgery domowe

Dziś kolejny przepis, tym razem nie na śniadanie, a na obiad lub na sycącą kolację. Przepis na burgery domowe – tak, takie zdrowe burgery, które zrobisz sama (lub sam) w domu!

Moda na burgery trwa już od jakiegoś czasu. W Warszawie i innych większych miastach co krok można spotkać jakąś „burgerownię”. A każda z nich prześciga się w wymyślaniu dodatków do nich.
Są już nawet burgery bezglutenowe, w czarnej bułce czy nawet burgery wegańskie.

Nie ukrywam, że swego czasu sama się wkręciłam w jedzenie burgerów “na mieście”. Jednak nie jest to najtańsza przyjemność. Zwykle, za najprostszą wersję burgera musimy zapłacić minimum 20 zł. Co prawda porcje są spore, zaspokoją każdego głodomora, a do tego bardzo smaczne.

Ja jednak postanowiłam zrobić burgery domowe. Takie najprostsze, bez udziwnień i możliwe do zrobienia przez każdego. Lubię wiedzieć co jem, a tu mam nad tym pełną kontrolę.

burgery domowe

Pewnego razu kupiłam duże bułki (akurat grahamki mi się trafiły, ale mogą być zwykłe pszenne lub upieczone przez ciebie 😉 ), mielone mięso oraz warzywa, jakie w tamtym momencie wyobraziłam sobie w moim burgerze.
Oczywiście najwięcej czasu zajęło mi przygotowanie kotletów do burgerów, potem pokrojenie warzyw (umyj je oczywiście najpierw) i zapakowanie wszystkiego do bułki poszło bardzo szybko.

Tak naprawdę możesz je podać z czym tylko zechcesz, u mnie to była papryka, ogórek i pomidor. Aaaa, zapomniałabym o czerwonej cebuli dla zaostrzenia smaku.

Burgery domowe to idealne danie na spotkanie ze znajomymi- wystarczy przygotować wcześniej kotlety pokroić różne warzywa, a znajomy sami stworzą burgery według własnych preferencji 🙂

przepis na burgery domowe

Burgery domowe – prosty przepis

ok. 4-5 porcji
kotlety

  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowe)
  • jajko (nie jest niezbędne, ale większa pewność, że kotlety nie rozpadną się)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: papryka mielona słodka, zioła prowansalskie, sól, pieprz,
  • w wersji na ostro: drobno posiekana papryczka chilli
  • bułka tarta
  • jajko
  • olej do smażenia

dodatkowo

  • 4 – 5 bułek
  • 2 duże pomidory
  • ogórek zielony
  • czerwona cebula
  • papryka czerwona
  • ulubiony sos, majonez, keczup

Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj z mięsem mielonym. Dodaj jajko, przyprawy, papryczkę chilli i ewentualnie bułkę tartą jeśli masa jest rzadka. Odstaw na jakiś czas do przegryzienia się składników. Wystarczy 30 minut.
Następnie uformuj kotlety trochę większe niż średnica bułki (skurczą się w czasie smażenia) i nie za grube. Usmaż na oleju na rumiano.

Pomidory, ogórka i paprykę umyj, osusz i pokrój w plasterki lub paski (tak jak ja paprykę). Cebulę obierz i także pokrój w cienkie plasterki.

Każdą bułkę przekrój na pół. Dolną część posmaruj sosem/majonezem/keczupem, połóż pomidor, na to podgrzany w piekarniku lub prosto z patelni kotlet, następnie plasterki ogórka, cebuli i paprykę. Możesz dodatkowo polać sosem.

Oczywiście możesz tu dodać jeszcze plasterki sera żółtego, zrumieniony bekon lub sałatę – wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych i kreatywności 🙂

Jedz póki ciepłe!
Smacznego!

Dodaj komentarz

Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *