Lifestyle

Szybki placek z dyni – niskokaloryczny i szybko sycący

Dynia jest uniwersalnym warzywem. Z jej miąższu przygotujemy zupę, sernik, a także np. muffiny, placki, kotlety, racuchy, marmoladę, kompot, a także mój ulubiony placek. Pestki dodasz do sałatki lub ciasta, a z oleju przygotujesz dressing do sałatki. Dynia ma bardzo mało kalorii (27 kcal w 100 g miąższu), szybko syci i dostarcza dużo błonnika. Zawiera beta-karoten, chroniący przed wolnymi rodnikami. Ma sporo potasu oraz kwas foliowy. Pestki dyni mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny, zwiększają przemianę materii oraz wpływają korzystnie na czynności mózgu. Olej z pestek dyni tłoczony na zimno oprócz mnóstwa witamin i minerałów, zawiera też fitosterole, substancje obniżające poziom cholesterolu i zwalczające wolne rodniki.

placek z dyni

 

Tak troszeczkę przedstawiłam wam to cudowne warzywo, które musi pojawić się w moim placku. Placek z dyni jest niezwykle prosty, wystarczy wszystkie produkty ze sobą połączyć. Najtrudniejszym zadaniem jest obranie dyni i stracie jej na grubych oczkach.

 

SKŁADNIKI

  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 duże jajka
  • 2 pełne szklanki startej na grubych oczkach dyni
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ewentualnie bakalie : orzechy , rodzynki

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do miski wlać odmierzony olej, wsypać cukier i ucierać z 2-3 minuty mikserem lub pałką. Wbijać po jednym całym jajku, ciągle ubijając. Następnie dodawać stopniowo mąkę przesianą z cynamonem, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Zmiksować. Do masy dołożyć stopniowo startą dynię i utrzeć. Na końcu dodać bakalie i wymieszać łyżka lub łopatką. Piec około 40 – 60 minut w temp. 180 stopni C w tortownicy o średnicy 24 cm lub keksówce (30x7cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Po ostudzeniu ciasto można oblać stopioną czekoladą.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *